המחקר נועד לבחון האם דפוסי שתייה מסוכנים מוגבלים למספר מועט של מי ששותים בכמויות גדולות או שהם נפוצים במידה שווה בכל שכבות האוכלוסייה, על מנת להעלות לדיון את השאלה מהו השילוב הטוב ביותר בין דרכי מניעה ממוקדות לאוכלוסיות מסוימות לבין דרכי מניעה אוניברסליות.
החוקרים ניתחו את ממצאי הסקר הקנדי בנושא התמכרויות שנערך בקרב 13,909 משתתפים ב-2004. בשל העובדה ששיעור ההיענות לסקר עמד על 47% בלבד בדקו החוקרים את שיעורי הדיווח בסקר על שתייה בשבוע האחרון ובשנה האחרונה מול הנתונים על מכירת משקאות אלכוהול, ונמצא שהדיווחים העצמיים עונים רק על 31.9% ו-37% (בהתאמה – שבוע אחרון ושנה אחרונה) של נתוני המכירה.
נמצא ש-10% מהמשיבים צרכו יותר מ-50% מכלל הצריכה המדווחת. רוב מי שדיווחו על צריכת אלכוהול בשבוע האחרון נחשבים משתכרים על פי אמות המידה של שתייה בסיכון נמוך שנוהגות בקנדה (73.4%). בעבור בני 19-24 הנתון המקביל היה 89.4%.
בנתונים אלה יש תימוכין הן לדרכי מניעה אוניברסליות (למשל, צמצום הזמינות הכלכלית והפיזית של משקאות אלכוהול) הן לדרכי מניעה שמתמקדות בשתיינים שמצויים בסיכון גבוה (למשל, אבחון וטיפול קצר מועד במרכזי בריאות כלליים).
אלכוהול- אנשים צעירים לעומת מבוגרים. מה ההבדל?
גוף של אדם צעיר לא יכול להתמודד עם אלכוהול באותו אופן כמו שגוף של מבוגר יכול.
שתייה עושה יותר נזק לבני העשרה מאשר למבוגרים בגלל שהמוח שלהם עדיין מתפתח במהלך גיל ההתבגרות ולאחר מכן. שתייה במהלך שלב הגדילה הקריטי הזה יכול לגרום לנזק בתפקוד המוחי לאורך כל החיים בייחוד כפי שזה מתבטא בזיכרון, בתפקוד מוטורי ובקואורדינציה.
לפי מחקר, צעירים שמתחילים לשתות לפני גיל 15 חשופים פי ארבעה לפתח תלות באלכוהול מאלו שמתחילים לשתות בגיל 21.
עבור אחדים מבני הנוער, כמו סמנתה, שתייה נראית כפתרון לבעיות שהם לא רוצים להתמודד איתן.
"כשהייתי בת 13, החברים היו לועגים לי אם לא הייתי שותה. נכנעתי פשוט כי היה קל יותר ללכת עם העדר. הייתי ממש אומללה ושתיתי רק כדי לברוח מהחיים שלי.
יצאתי פחות ופחות וכך התחלתי לאבד חברים וככל שהייתי בודדה יותר כך שתיתי יותר.
הייתי אלימה וחסרת שליטה. אף פעם לא ידעתי מה אני עושה. הרסתי את המשפחה שלי".
לאחר שנזרקה מביתה בגיל 16 היא הפכה לחסרת בית והחלה לקבץ נדבות כדי לקנות משקאות. לאחר שנים של שימוש באלכוהול, רופאים אמרו לה שישנו נזק בלתי הפיך לבריאותה.
"… הייתי רק בת 16 אבל הכבד שלי נפגע בצורה חמורה והייתי קרובה להרוג את עצמי בגלל כל מה ששתיתי".–סמנתה- מתוך – "האמת על אלכוהול"
סדרת חוברות "האמת על הסמים" ו"האמת על אלכוהול" הופקה על ידי ארגון "עולם ללא סמים" העולמי. "עולם ללא סמים" הינו ארגון מתנדבים, ללא מטרות רווח, אשר הוקם על ידי סיינטולוגים, הפועל בתחום החינוך והבאת ידע אמיתי על סמים ואלכוהול לילדים ונוער ב- 125 מדינות. בישראל, ההרצאות על הסמים הועברו למעל 5000 בני נוער וצעירים ועשרות אלפי חוברות חולקו בישובים רבים בהם גם נהריה, חיפה, תמרה, כעביה, תל אביב, בת ים, נתיבות ורהט. הארגון עובד עם בני נוער, הורים, מחנכים, ארגוני מתנדבים אחרים ועם כל מי שיש לו רצון לעזור לאנשים לנהל חיים נקיים משימוש בסמים.
http://il.drugfreeworld.org notodrugs.yestolife@gmail.com
אילת מליס כהן עמותת "ישראל אומרת לא לסמים"
** מתוך- ידע סמים ואלכוהול, נובמבר 2009 , הרשות למלחמה בסמים
המתנדבים של "עולם ללא סמים" פועלים על מנת להביא את "האמת על הסמים והאלכוהול" אל בני הנוער, בכל מקום שבו הם נמצאים. הארגון, אשר הוקם על ידי ארגון הסיינטולוגיה, כאחד מבין מגוון הפעילויות לשיפור חברתי שהתנועה יזמה, עובד עם בני נוער, הורים, מחנכים, ארגוני מתנדבים אחרים ועם כל מי שיש לו רצון לעזור לאנשים לנהל חיים נקיים משימוש בסמים.